[August 20-October 2] Den 20 augusti öppnar bildkonstnären Maria Fribergs utställning Trace på VIDA Museum & Konsthall på Öland i samarbete med Galleri Andersson och Sandström. Utställningens fokus är videoverket Matador, ett av hennes största verk någonsin, som för första gången visas i sin fulla skala. Dessutom visas tre nya fotoverk i serien Matador.

Utställningen Trace ger en stark bild av Maria Fribergs konstnärskap där hon ofta utforskar spår av såväl människa som mänskligheten. På ett poetiskt sätt iscensätter hon bland annat effekterna av mänsklighetens överkonsumtion, de spår vi lämnar efter oss. Högar av massproducerade produkter eller ett par skor som ligger övergivna på en öde strand symboliserar slit-och-släng-mentaliteten som genomsyrar vårt västerländska samhälle.

I det monumentala videoverket Matador ser man spåren av en man i ett tomrum; en vit skjorta som svävar i vattnet, genomborrad av solens strålar. Verket är ett av hennes största någonsin, likaså en av de tekniskt mest avancerade produktionerna. Maria räds inte till synes omöjliga arrangemang för att göra verklighet av sin vision och få exakt det motiv hon vill ha.

– Jag är nästan barnsligt naiv, som konstnär ser jag inga begränsningar. Ingenting är omöjligt. Mitt arbetssätt är fantastiskt givande, det är också en förutsättning att arbeta i team och entusiasmera andra för att kunna genomföra dessa stora projekt, säger Maria Friberg.

Matador tog två månader att färdigställa och är Fribergs dyraste produktion hittills. I utställningen kommer också tre fotoverk från serien Matador att visas för första gången.

Friberg har slagit igenom internationellt med sina fotoverk av vilsna och kostymklädda män vars makt på något sätt har tagits ifrån dem. Hon observerar fenomen i samhället utan att ta ställning eller döma och har en stor nyfikenhet som konstnär. Mycket av utforskandet kommer ur en strävan efter att förstå män. Hon fotograferar ingenting dokumentärt utan använder snarare innehållet i produktionerna/konstverken som målarfärg och kameran som instrument; att skapa bilder som tavlor.

Maria Friberg är en spännande konstnär av internationell dignitet. Vi är oerhört stolta över att få presentera hennes konst på VIDA. Här har vi dessutom utrymme att kunna visa hennes nya verk Matador i full skala med en höjd på 3,5 meter, säger Hampus Vallien, ägare VIDA Museum & Konsthall.

I samband med utställningen släpps Maria Fribergs bok Black Balance (Art & Theory). Finns at köpa på VIDA Museum & Konsthall samt på Mindepartementet i Stockholm.

Läs mer om Maria Friberg