VAKSAM at Bror Hjorts Hus, Uppsala, Sweden

[October 8 – November 20, 2016] Med omsorgsfullt genomtänkta och nogsamt iscensatta fotografier har Maria Friberg genom åren kommenterat sin och vår samtid med teman som makt, konsumtion och relationer. Hennes bilder är ibland skrämmande med drag åt det otäcka, ibland sköra och gåtfulla, men alltid vackert komponerade. Maria Friberg har ställt ut sina bilder över hela världen och med sina bilder utmanat föreställningar, normer och levnadsvanor. Utställningen Vaksam innehåller bilder från de senare åren, bland annat serien Days of Eyes, fotograferad i Botaniska trädgårdens tropiska växthus i Uppsala.

Serien Days of Eyes visas för första gången i sin helhet. I fem bilder syns svartklädda pojkar och män i tät vegetation, men bland växterna slingrar sig också svarta kablar. Vårt ständigt uppkopplade samhälle blandas med den, den till synes, naturligt frodiga växtligheten.

Ur serien Duration visas ett antal bilder med påtagliga referenser till ljus-/dunkelmåleri. Men i stället för pensel målar Maria Friberg med befintliga föremål, rum och levande människor. Teknikens landvinningar kanske inte bara bidrar till ökad gemenskap och förståelse. I stora rum, salar och korridorer ser vi barn och ungdomar tillsynes djupt försjunkna bakom datorer, telefoner och skärmar.

I flera bilder har Maria Friberg arbetat med barn och deras leksaker där titlar som Belonging, Holding och Absolute Dream talar för sig själva. En pojke sitter på ett berg av leksaker och västvärldens konsumtionsmöjligheter och hysteri blir tydligt. I Distortion har dessa plastleksaker malts ner och blir till ett hav av plastkonfettiflagor där ett barn ligger utslagen. Samma tema har bilderna med barn som badar i legobitar.