VIDA Museum & Konsthall, Öland, Sweden

Emma Hartman, Maria Friberg, Galleri Kammaren och Matz Nordell inleder säsongen.

VIDA Museum & Konsthall på Öland, från 28 april, 2018

Den 28 april öppnar VIDA dörrarna inför säsongen 2018. Succéåret 2017 bjöd på allt från mode i världsklass med Lars Wallins kreationer, till pop-up-utställningar med Alexander Klingspor, nu aktuell på Waldermarsudde. Nu  följs det upp med en än mer fullspäckad säsong.

Hampus Vallien och Emilia Thor på VIDA Museum & Konsthall på Öland presenterar ett utställningsprogram där abstraktion och oändlighet delar utrymme med neo-realism, samtidigt som man ger plats åt lekfulla skulpturer och designklassiker. Ambitionen fortsätter vara att visa svensk och internationell samtidskonst av yppersta klass – konst som i vanliga fall centreras till våra storstäder. Allt i samspel med Ölands dramatiska natur och museets spektakulära byggnader.

– Inför säsongen 2018 har vi velat sätta ihop ett program som ger besökarna möjlighet både till igenkänning och till att upptäcka någonting nytt. Utställningarna 2018 kommer att bjuda på konst som lyfter frågor om människan och vårt sammanhang men också det väldigt mänskliga som finns i hantverk och design, förklarar Emilia Thor, VIDA Museum & Konsthall.

Maria Friberg inleder säsongen på VIDA med att visa videoinstallationen Matador i Norra Hallen. I sitt konstnärskap utforskar Maria Friberg makt, maskulinitet och människans relation till naturen i bilder som utmanar idéer om identitet, kön och sociala hierarkier. I verket Matador ses spåren av en man. En vit skjorta dansar med strömmarna i ljuset som bryter genom vattenytan. Utan kropp blir skjortan en absurd övergiven kvarleva av ett liv och påminner oss både om vår egen korta livstid och vår överkonsumtion.

Matador, stills